Ehliyet Nedir?
Ehliyet, ya da resmi adıyla Sürücü Belgesi, yetkili kurumlar tarafından karayolunda seyreden otomobil, otobüs, traktör gibi motorlu, veya motorsuz kara taşıtlarının bireyler tarafından idare edilmesine olanak tanıyan, yetkili trafik yönetimi kurumlarınca verilen ve aynı zamanda kimlik işlevi görebilen belgedir. 01/01/2016 tarihinde yapılan düzenlemeyle birlikte, eski tip sürücü belgeleri yeni tip sürücü belgelerine çevrilmiştir. Eski tip sürücü belgelerinin tamamının değiştirme işlemlerinin 31 Aralık 2020 tarihine kadar tamamlanması hedeflenmektedir.
Yenilenen sürücü belgesi sınıfları 16 farklı kategoride sınıflandırılmıştır. Bunlar M, A1, A2, A, B1, B, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, F sınıfı sürücü belgeleri olarak isimlendirilmektedir.
Yeni Sürücü Belgesi Sınıflarının Kapsamları Nelerdir?
Yeni sürücü belgeleri sınıflarında bir çok yeni düzenleme gerçekleştirilmiştir. Bunların arasında araçlara takılan ek yüklerle ve takılacak römorklarla ilgili maddeler mevcuttur. Bazı ehliyet sınıflarında yaş sınırları değiştirilmiş ve deneyim şartı getirilmiştir. Örneğin eskiden B sınıfı sürücüler doğrudan minibüs kullanırken; artık ilk defa ehliyet alacaklar belirli bir deneyim süresine ulaşmadan kullanamıyor. Bunun yanı sıra bütün ehliyetlerde belirli bir geçerlilik süresi eklenmiştir. Bu sürenin sonunda sürücü belgesi almak isteyenler tekrar başvuru yapmak durumundadır. Engelliler için verilen H sınıfı ehliyet kaldırılmıştır. Bunun yerine kişinin engel durumu sürücü belgesinde belirtilmektedir. Otomatik vites sürücü belgesi de eklenmiştir ve ilk defa başvuru yapanlar dilerlerse otomatik vites sürücü belgesi için de başvurabileceklerdir. Motosiklet Sınıfları
M sınıfı sürücü belgesi Motorlu bisiklet, yani Moped sürücüleri içindir. Yaş sınırı 16 olarak belirlenmiştir. 2, 3 ya da 4 tekerlekli mopedler için kullanılabilir. Bu ehliyet sınıfı ile kullanılabilecek araçların azami hızı saatte 45 km’yi, eğer içten yanmalı motoru varsa silindir hacmi 50 santimetreküpü, eğer elektrik motorlu ise azami sürekli nominal güç çıkışı 4 kilovatı geçemez. Diğer tüm ehliyet sınıfları M sınıfına dahil olan moped’leri kullanabilir. 10 sene geçerlidir. Normal motosiklet kullanımı için ise A1, A2 ve A sınıfı sürücü belgeleri mevcuttur. Bu sınıfların kullanıma izin verdiği araçlar, yaş alt sınırları, yetkili olduğu diğer sınıflar, deneyim gerekliliği ile geçerlilik süreleri ek olarak aşağıda listelenmiştir.
A1: Silindir hacmi 125 santimetreküpü, gücü 11 kilovatı ve gücünün ağırlığına oranı 0,1’i geçmeyen, sepetli veya sepetsiz iki tekerlekli motosikletler ile gücü 15 kilovatı geçmeyen üç tekerlekli motosikletler. Yaş sınırı: 16
A2: Gücü 35 kilovatı ve gücünün ağırlığına oranı 0,2’yi geçmeyen, sepetli veya sepetsiz iki tekerlekli motosikletler ile gücü 15 kilovatı geçmeyen üç tekerlekli motosikletler. Yaş sınırı: 18.
Toplam 18 Adet Ehliyet Sınıfı
01.01.2016 öncesinde ki ehliyet sınıfları sisteminde 8 tane iken güncel sistem de 18 e çıkarılmıştır.
Harf olarak örneğin; C tipi ehliyetin, C1E – C – C1 – CE gibi güncellenmesinden ötürü adet sayısı 18 e çıkarılmıştır.
- A1 ehliyet >> M ve A1 ehliyete dönüştü.
- A2 ehliyet >> M – A1 – A2- A – B1 ehliyete dönüştü.
- B ehliyet >> M – B1 – B – D1 – C1 – C – F ehliyete dönüştü.
- C ehliyet >> M – B1 – B – D1 – C1 – C1E – C – CE – D1 – D1E – F ehliyete dönüştü.
- D ehliyet >> M – B1 – B – BE – C1 – C1E – C – CE – D1 – D1E – F ehliyete dönüştü.
- E ( 28.04.1997 Öncesi ) >> M – B1 – B – BE – C1 – C1E – C – CE – D1 – D1E – D – DE – F ehliyete dönüştü.
- E ( 28.04.1997 Sonrası ) >> M – B1 – B – C1 – C – D1 – D – F ehliyete dönüştü.
- F ehliyet >> M – F ehliyete dönüştü.
- G ehliyet >> M – G ehliyete dönüştü.
Yeni ehliyet sınıflarına getirilen düzenlemeler kısaca aşağıda anlatılmıştır.
- Bazı ehliyet sınıfları için yaş şartı değiştirildi bazıları için de deneyim şartı getirildi.
- Bütün ehliyet sınıflarına MOPED kullanabilme hakkı tanındı ve moped ehliyeti için yaş şartı 16’ya düşürüldü.
- Önceden motor ehliyeti için yalnızca A1 ve A2 sınıfları varken yeni sistemde M ve A sınıfları getirildi.
- Engellilere yönelik bir ehliyet olan H sınıfı ehliyet kaldırıldı. Buna karşılık engelli kişilerin engel durumları ehliyetlerinde gösterilmesine başlandı.
- Otomatik vites araç kullananlar için ehliyet getirildi. Otomatik vites araç kullanıyorsanız sınava otomatik araçla giriyorsunuz ve ehliyetinize otomatik vites olarak işleniyor.
- B sınıfı ehliyeti olanlar artık minibüs kullanamayacak. Kullanmak isteyenler D1 ehliyeti alacak ve 21 yaşından büyük olmanız gerekiyor.
Ehliyet Sınıfları – Şartlar – Hangi Araçları Kullanırlar
M Sınıfı Ehliyet
M Sınıfı ehliyet; moped yani motorlu bisiklet ehliyetidir. Yönetmelikte tanımı “”Azami hızı saatte 45 kilometreyi, içten yanmalı motorlu ise silindir hacmi 50 santimetreküpü, elektrik motorlu ise azami sürekli nominal güç çıkışı 4 kilovatı geçmeyen iki tekerlekli motorlu bisiklet şeklinde ifade edilmektedir.” şeklinde yapılmıştır.
- M Sınıfı Ehliyet Yaşı – Şartları M Sınıfı ehliyet alma yaşı 16’dır. Ehliyet sınav tarihi itibari ile 16 yaşını dolduran herkes M sınıfı ehliyet alabilir. Diğer bütün ehliyet sınıfları da M sınıfı ehliyetin kullanabildiği araçları kullanabilir.
- M Sınıfı Ehliyet Hangi Araçları Kullanır? M Sınıfı ehliyet sahipleri yalnızca moped olarak tabir edilen motorlu bisikletleri kullanabilir. Silindir hacmi 50 cm3 ve altı araçlar moped olarak değerlendirilir.
A1 Sınıfı Ehliyet
A1 Sınıfı ehliyet; silindir hacmi 125 cm3’ü aşmayan iki tekerlekli motosikletler için verilen ehliyettir.
- A1 Sınıfı Ehliyet Yaşı – Şartları A1 Sınıfı ehliyet alma yaşı; yapılan yeni düzenleme ile 16 yaşına düşürülmüştür. Sınava gireceğiniz tarih itibari ile 16 yaşını doldurmuş olmanız gerekiyor.
- A1 Sınıfı Ehliyet Hangi Araçları Kullanır? A1 Sınıfı ehliyet sahipleri; silindir hacmi 125 cm3’ü ve gücü 11 kv’ı geçmeyen motosikletleri kullanabilirler. (Kullanabildiği diğer sınıflar: M)
A2 Sınıfı Ehliyet
A2 Sınıfı ehliyet; güç sınırı 35 kv’ı geçmeyen iki tekerlekli motosikletler için verilen ehliyettir.
- A2 Sınıfı Ehliyet Yaşı – Şartları A2 Sınıfı ehliyet alma yaşı 18’dir. Sınava gireceğiniz tarih itibari ile 18 yaşını doldurmuş olmanız gerekiyor.
- A2 Sınıfı Ehliyet Hangi Araçları Kullanır? A2 Sınıfı ehliyet sahipleri; gücü 35 kv’ı geçmeyen motosikletleri kullanabilirler. (Kullanabildiği diğer sınıflar: M, A1)
A Sınıfı Ehliyet (Motor Ehliyeti)
A Sınıfı ehliyet; gücü 35 kw’ı geçen motosikletler için verilen ehliyettir.
- A Sınıfı Ehliyet Yaşı – Şartları A Sınıfı ehliyet alma yaşı 20 olarak düzenlendi. A sınıfı ehliyet sahibi olabilmek için en az 2 yıllık A2 sınıfı ehliyet sahibi olmanız gerekiyor.
- A Sınıfı Ehliyet Hangi Araçları Kullanır? A Sınıfı ehliyet sahipleri; 35 kv ve üzeri güce sahip motosikletleri kullanabilirler. (Kullanabildiği diğer sınıflar: M, A1, A2)
B1 Sınıfı Ehliyet
B1 Sınıfı ehliyet; 4 tekerlekli motosikletler için verilen bir ehliyettir.
- B1 Sınıfı Ehliyet Yaşı – Şartları B1 Sınıfı ehliyet alma yaşı 18 olarak düzenlenmiştir.
- B1 Sınıfı Ehliyet Hangi Araçları Kullanır? B1 Sınıfı ehliyet sahipleri gücü 15 kv’ı geçmeyen ve ağırlığı 400 kg ve altında olan 4 tekerlekli motosikletleri kullanabilir. Eğer kullandığınız 4 tekerlekli motosiklet elektrikle çalışıyorsa bataryalar buna dahil değildir. (Kullanabildiği diğer sınıflar: M)
B Sınıfı ehliyet; otomobil ve kamyonet sürücülerine verilen ehliyet türüdür. Yapılan yeni düzenleme ile B sınıfı ehliyet sahipleri artık minibüs kullanamıyor. Eğer minibüs kullanmak istiyorsanız B sınıfı ehliyet aldıktan sonra tekrar direksiyon eğitimi alarak D1 sınıfı ehliyet almanız gerekiyor. B sınıfı ehliyetler ile M, B1 ve F sınıfı araçları kullanabilirsiniz.
- B Sınıfı Ehliyet Yaşı – Şartları: B Sınıfı ehliyet alma yaşı 18’dir.
- B Sınıfı Ehliyet Hangi Araçları Kullanır?: B Sınıfı ehliyet sahipleri otomobil ve kamyonet kullanabilirler. Bunun haricinde diğer sınıflardaki moped ve traktörü de kullanabilirler. (Kullanabildiği diğer sınıflar: M, B1, F)
BE Sınıfı Ehliyet
BE Sınıfı ehliyet; b sınıfı ile kullanılan otomobil ve kamyonetlere römork takılarak kullanılması için verilen ehliyet türüdür. Burada dikkat edilmesi gereken konu otomobil veya kamyonete takılacak römork ve yarı römorkun toplam ağırlığı 3500 kg’ı geçmemelidir.
- BE Sınıfı Ehliyet Yaşı – Şartları BE Sınıfı ehliyet alma yaşı 18 olarak düzenlenmiştir. BE sınıfı ehliyet alabilmek için önce B sınıfı ehliyet sahibi olmalısınız.
- BE Sınıfı Ehliyet Hangi Araçları Kullanır? BE Sınıfı ehliyet sahipleri, otomobil veya kamyonetleri, ağırlığı 3500 kg’ı geçmeyen römork veya yarı römorklarla kullanabilirler. Buna ek olarak traktör ve moped de kullanabilirler. (Kullanabildiği diğer sınıflar: M, B, B1, F)
C1 Sınıfı Ehliyet
C1 Sınıfı ehliyet; çekici ve kamyon sürücülerine(ağırlığı 3.5 tonu geçmeyen) verilen ehliyet türüdür.
- C1 Sınıfı Ehliyet Yaşı – Şartları C1 Sınıfı ehliyet alma yaşı 18 olarak düzenlenmiştir. C1 sınıfı ehliyet alabilmek için B sınıfı ehliyet sahibi olmanız gerekmektedir.
- C Sınıfı Ehliyet Hangi Araçları Kullanır? C Sınıfı ehliyet sahipleri; ağırlığı 3500 kg ile 7500 kg arasında olan çekici ve kamyonları kullanabilirler. Ayrıca otomobil, moped ve traktör de kullanabilirler. (Kullanabildiği diğer sınıflar: M, B, B1, F)
C1E Sınıfı Ehliyet
C1E Sınıfı ehliyet, çekici ve kamyonları römork ve yarı römorkla beraber kullanabilmek için verilen ehliyet türüdür.
- C1E Sınıfı Ehliyet Yaşı – Şartları C1E Sınıfı ehliyet alma yaşı 18 olarak düzenlenmiştir. C1E sınıfı ehliyet alabilmek için C1 sınıfı ehliyetinizin olması gerekmektedir. C1 sınıfı ehliyet alabilmek içinde B sınıfı ehliyet sahibi olmanız gerekmektedir. Yani C1E sınıfı ehliyet almanız için yaş sınırı 18 olarak veriliyor ancak uygulamada en iyi ihtimalle 19 yaşında C1e sınıfı ehliyetiniz oluyor.
- C1E Sınıfı Ehliyet Hangi Araçları Kullanır? C1E Sınıfı ehliyet sahipleri çekici ve kamyonlara takılan azami ağırlığı 750 kg’ı geçen römork ve yarı römorklardan oluşan ve katar ağırlığı 12 tonu geçmeyen birleşik araçları kullanabilirler. C1E sınıfı ehliyet sahipleri bu araçlara ek olarak moped, otomobil ve traktörü de kullanabilir. (Kullanabildiği diğer sınıflar: M, B, B1, C1, F)
C Sınıfı Ehliyet (Çekici ve Kamyon Ehliyeti)
C Sınıfı ehliyet; çekici ve kamyon sürücülerine verilen ehliyet türüdür.
- C Sınıfı Ehliyet Yaşı – Şartları C Sınıfı ehliyet alma yaşı 21 olarak düzenlenmiştir. C sınıfı ehliyet alabilmek için en az B sınıfı ehliyete sahip olmanız gerekir.
- C Sınıfı Ehliyet Hangi Araçları Kullanır? C Sınıfı ehliyet sahipleri ağırlık sınırlaması olmaksızın bütün çekici ve kamyonları kullanabilirler. C sınıfı ehliyet sahipleri diğer sınıflardaki otomobil, kamyon, moped ve traktörleri de kullanabilirler. (Kullanabildiği diğer sınıflar: M, B, B1, C1, F)
CE Sınıfı ehliyet; çekici ve kamyonları römork ve yarı römorkla beraber kullanabilmek için verilen ehliyet türüdür. Tır ehliyeti olarak da bilinir.
- CE Sınıfı Ehliyet Yaşı – Şartları CE Sınıfı ehliyet alma yaşı 21 olarak düzenlenmiştir. CE sınıfı ehliyet alabilmek için C sınıfı ehliyet sahibi olmanız gerekmektedir.
- CE Sınıfı Ehliyet Hangi Araçları Kullanır? CE Sınıfı ehliyet sahipleri; çekici ve kamyonlara takılan, ağırlığı 750 kg’ı geçen römork ve yarı römorktan oluşan birleşik araçları kullanabilirler. CE sınıfı ehliyet sahipleri diğer sınıflardaki otomobil, kamyon, moped ve traktörleri de kullanabilirler. (Kullanabildiği diğer sınıflar: M, B, BE, B1, C, C1, C1E, F)
D1 Sınıfı ehliyet; minibüs şoförlerine verilen ehliyet türüdür. Minibüs ehliyeti olarak da bilinir.
- D1 Sınıfı Ehliyet Yaşı – Şartları D1 Sınıfı ehliyet alma yaşı 21 olarak düzenlenmiştir. En az B sınıfı ehliyet sahipleri D1 sınıfı ehliyet alabilmek için başvuru yapabilirler.
- D1 Sınıfı Ehliyet Hangi Araçları Kullanır? D1 Sınıfı ehliyet sahipleri yolcu sayısı 16+1’i geçmeyen minibüsleri kullanabilirler. Ayrıca diğer ehliyet sınıflarından olan otomobil, kamyonet, moped ve traktörleri de kullanabilirler. (Kullanabildiği diğer sınıflar: M, B, B1, F)
D1E Sınıfı Ehliyet
D1E Sınıfı ehliyet; minibüslere römork takmak için verilen ehliyet türüdür.
- D1E Sınıfı Ehliyet Yaşı – Şartları D1E Sınıfı ehliyet alma yaşı 21 olarak düzenlenmiştir. En az D1 sınıfı ehliyet sahibi olanlar bu ehliyeti alabilirler.
- D1E Sınıfı Ehliyet Hangi Araçları Kullanır? D1E Sınıfı ehliyet sahipleri ağırlığı 750 kg’ı geçen römorklu minibüsleri kullanabilirler. Ayrıca otomobil, römork ağırlığı 3.5 tonu geçmeyen römorklu otomobil, moped ve traktör de kullanabilirler. (Kullanabildiği diğer sınıflar: M, B, BE, B1, D1, F)
D Sınıfı ehliyet; otobüs sürücülerine verilen ehliyet türüdür ve otobüs ehliyeti olarak bilinir
- D Sınıfı Ehliyet Yaşı – Şartları D Sınıfı ehliyet alma yaşı 24 olarak düzenlenmiştir. D sınıfı ehliyet alabilmek için en az B sınıfı ehliyet sahibi olmanız gerekmektedir.
- D Sınıfı Ehliyet Hangi Araçları Kullanır? D Sınıfı ehliyet sahipleri otobüs kullanabilirler. Otobüse ek olarak, minibüs, kamyonet, otomobil, moped ve traktör de kullanabilirler. (Kullanabildiği diğer sınıflar: M, B, B1, D1, F)
DE Sınıfı Ehliyet
DE Sınıfı ehliyet; otobüsleri römorklu olarak kullanabilmek için verilen ehliyet türüdür.
- DE Sınıfı Ehliyet Yaşı – Şartları DE Sınıfı ehliyet alma yaşı 24 olarak düzenlenmiştir. Bu ehliyeti alabilmek için D sınıfı ehliyet sahibi olmanız gerekmektedir.
- DE Sınıfı Ehliyet Hangi Araçları Kullanır? DE Sınıfı ehliyet sahipleri otobüsleri ağırlığı 750 kg’ı geçen römorklarla beraber kullanabilirler. Römorklu otobüslere ek olarak römorklu minibüs, kamyonet, otomobil, römorklu otomobil, moped ve traktör de kullanabilirler. (Kullanabildiği diğer sınıflar: M, B, B1,BE, D, D1, D1E ve F)
F Sınıfı ehliyet; traktör kullanan sürücülere verilen ehliyet türüdür. B sınıfı ehliyet sahipleri de bu sınıfın araçlarını kullanabildiği için, F sınıfı ehliyet almak yerine doğrudan B sınıfı ehliyet alın. Hem otomobil hem de traktör kullanabilirmiş olursunuz.
- F Sınıfı Ehliyet Yaşı – Şartları F Sınıfı ehliyet alma yaşı 18 olarak belirlenmiştir.
- F Sınıfı Ehliyet Hangi Araçları Kullanır? F Sınıfı ehliyet sahipleri traktör kullanabilir. Ayrıca f sınıfı ehliyet sahipleri moped de kullanabilir. (Kullanabildiği diğer sınıflar: M)
G Sınıfı ehliyet; iş makinesi operatörlerine verilen ehliyet türüdür. Burada dikkat edilmesi gereken nokta iş makinesi ehliyeti sahipleri bütün iş makinelerini kullanamazlar. Her iş makinesinin ehliyeti ayrıdır. Kule vinç operatörünün ehliyeti ayrıdır, forklift operatörünün ehliyeti ayrıdır, silindir operatörünün ehliyeti farklıdır. Hangi iş makinesini kullanmak istiyorsanız onun ehliyetini alırsınız.
- G Sınıfı Ehliyet Yaşı – Şartları G Sınıfı ehliyet alma yaşı 18 olarak düzenlenmiştir.
- G Sınıfı Ehliyet Hangi Araçları Kullanır? G Sınıfı ehliyet sahipleri yalnızca ehliyetlerinde belirtilen iş makinesini kullanabilirler. Buna ek olarak moped de kullanabilirler. (Kullanabildiği diğer sınıflar: M)